FOTOJOURNALIST – TAG STÆRKE PORTRÆTTER, ÅRHUS

WORKSHOP 11.-13. marts og 25.-25. marts 2019 i Århus
På denne populære workshop får du de ultimative værktøjer til portrætfotografi inden for personinstruktion, belysning, komposition og billedbehandling.

 • Drømmer du om at skabe unikke og personlige portrætter, der fanger dine læsere?
 • Vil du gerne løfte kvaliteten af dine portrætter og blive bedre til at få mennesket frem bag masken?
 • Savner du tid til fordybelse og redskaber til at komme videre? Så se med her

Måske du har det ligesom mange andre af dine kollegaer:

 • Du får ikke rigtig gjort noget for at udvikle dig fagligt, fordi du har for travlt og det drukner i hverdagens andre gøremål.
 • Du arbejder under et konstant tidspres og laver derfor de samme portrætter igen og igen.
 • Eller måske du næsten har opgivet at udvikle din stil og udtryk i dine portrætter?

Med andre ord…du kunne godt bruge inspiration til at løfte kvaliteten af dine portrætter. Så de bliver nærværende. Personlige. Skiller sig ud og løfter sig over mængden.

Spørgsmålet er bare…Hvad skal du SÅ gøre?

Det har vi et kvalificeret bud på.

Deltag i vores workshop i portrætfotografi for fotojournalister og redaktionelle fotografer, og stil skarpt på din faglige udvikling med et frirum fra dagligdagens ræs. Du får mulighed for at få en inspirerende uge sammen med dine kollegaer og fornyet energi til dit daglige arbejde på redaktionerne.

Med denne intensive workshop vil vi løfte kvaliteten af dine portrætter ved at give dig en række metoder og værktøjer til at blive mere bevidst i arbejdet med at portrættere et menneske og skabe et virkningsfuldt portræt.

Med udgangspunkt i det klassiske portrætfotografi, prøver du at arbejde med Helga Theilgaards unikke og effektive metoder til personinstruktion. Vi vil gå i dybden med de psykologiske aspekter af portrætfotografiet og vi vil lægge vægt på at du lærer hvordan du i praksis kan anvende metoderne i en travl hverdag for at skabe vedkommende, personlige og nærværende billeder.

Derudover vil du arbejde med nogen af de specielle udfordringer, som portrætfotografiet byder på, når det gælder komposition, positionering og lys. Du vil få undervisning i efterbehandling og retouchering af portrættet og blive bevidst om, hvordan du rammer en helt bestemt stil og udtryk i dit færdige billede. Undervejs vil vi se og diskutere en række eksempler på portrætter i forskellige genrer.

Dag 1: Lys og komposition

Forståelsen af lys er afgørende i arbejdet som fotograf, og det betyder meget, at man kan beherske og styre lyset, når man arbejder med portræt både på studie og særligt on-location.

Teknisk vil vi se på hvordan du med enkle virkemidler og transportabelt lys kan lave en række belysningsteknikker, der på forskellig vis definerer og underbygger et menneskes karakter og udtryk.

Komposition er et væsentligt element, når man skal portrættere et andet menneske. Vi arbejder med komposition og hvordan du opbygger billedet med form og idé. Og vi ser på, hvordan du positionerer et menneske og samtidig forholder dig til portrættets psykologiske natur.

Du laver løbende øvelser og opgaver i løbet af dagen, så du får trænet din praksis.

Dag 2: Personinstruktion

Hvis et portræt skal være overbevisende og virkningsfuldt skal det have et dybere lag af nærhed og menneskelig genkendelighed. Redskabet er dig selv og din motivation og begrænsninger i mødet med den du portrætterer. Du lærer metoder til, hvordan man dirigerer et andet menneske ind i forskellige følelsesmæssige rum og tilstande, og hvordan vi kommer derhen, hvor udtrykket mærkes ægte og vedkommende.

Dag 3: Portrætfotografering

Du får stillet en opgave, hvor du skal fotografere et portræt med udgangspunkt i de teknikker, vi har gennemgået på dag 1 og 2. Undervejs får du vejledning og konstruktiv feedback på din arbejdsmetode.

Sammen med underviserne udvælger deltagerne de endelige billeder – denne del af processen har lige så stor indflydelse på resultatet som selve fotograferingen. Dine kontaktark er et godt redskab til at forstå og forbedre din arbejdsproces.

Dag 4: Billedbehandling

Det er vigtigt, at det færdige portræt afspejler dit arbejde og den fortælling, du ønsker at formidle. Metoder til udvælgelsen af det bedste portræt er en essentiel del af denne proces, og lige så vigtigt som den efterfølgende billedbehandling og retouchering af portrættet.

Vi analyserer en række fotografier i forhold til motiv, farveholdning, kontrast, komposition, lys etc. og ser hvordan de valg vi træffer under optagelse og efterbehandling underbygger fotografiets fortælling. Vi gennemgår best practices og workflows, optimal RAW konvertering og kigger på hvordan vi takler typiske udfordringer såsom lav farvekontrast, hudtoner under høj iso og blandingslys, og du vil få demonstreret specielle teknikker til sort/hvid konvertering, retouch og efterkopiering af portrætter.

Du laver løbende øvelser og opgaver i løbet af dagen, så du får trænet din praksis.

Dag 5: Efterbehandling og billedevaluering

Vi begynder workshoppens sidste dag med opfølgning fra dag 4, og eventuelle tekniske spørgsmål. Herefter arbejder deltagerne individuelt og under vejledning fra underviserne med at færdiggøre deres portræt som vi printer ud.

Vi afslutter workshoppen med en billedevaluering af dit færdige portræt.

Du kan se frem til:

 • Bevidstgørelse i arbejdet med at portrættere et menneske
 • Redskaber og metoder til personinstruktion
 • Undervisning i komposition og positionering
 • Metoder til at arbejde med portrættets psykologiske natur
 • Beherskelse og styring af lys i et portrætfotografi
 • Billedbehandling og retouchering af et portrætfotografi
 • Individuel feedback og sparring undervejs i processen
 • Inspiration til at forny dine portrætter
 • Faglig og teknisk udvikling og forbedring af din fotografiske praksis i trygge rammer
 • Et løft i kvaliteten af dine billeder til fordel for kunderne
 • Et pusterum i din hverdag med plads til fotografisk fordybelse
 • Opgaver og øvelser undervejs
 • Billedevaluering med konkrete anvisninger til fotografisk stil og udvikling

Deltagerkrav

Du arbejder professionelt som fotograf
Du arbejder hjemmevant i både Photoshop og din fortrukne RAW konverter.
Du medbringer dit eget kamera.
Du medbringer din egen bærbare computer med Adobe Photoshop og fortrukne RAW konverter.
Du brænder for at gå i detaljen med hele processen

Antal: 10 deltagere

Sted: Background studio, Sylbækvej 29, 8230 Århus

Hvornår: Fra 11.-13. marts og 25.-26. marts 2019 alle dage fra kl. 9-16.

Pris: 8.900 + moms, der betales over 2 rater. Prisen inkluderer kursusafgift, undervisning af to fotografer, workshopmateriale, samt let forplejning i løbet af ugen. Workshoppen udbydes i samarbejde med Mediernes Efteruddannelse. Fotojournalister og pressefotografer kan også ansøge om tilskud gennem Mediernes Efteruddannelse eller PF om tilskud til deltagelsen her. Fotografer, der er medlemmer af Dansk Journalistforbund kan ansøge ophavsretsfonden om tilskud til deltagelsen her. Det er muligt at ansøge imellem ansøgningsfristerne. Hvis du gerne vil betale beløbet i en samlet rate, så skriv en mail til [email protected]

Tilmeldingsfrist: Deadline for tilmeldingsfrist er fredag d. 1. marts. 2019

Udover din tilmelding:

Må du gerne lave en kort beskrivelse af din faglige baggrund, samt dine udfordringer med at fotografere portrætter og billedbehandling.
Send det til [email protected] Har du nogle sprøgsmål er du velkommen til at ringe på 26 84 40 43.

Der er kun plads til 10 deltagere på workshoppen og vores sidste workshop blev hurtigt fyldt op. Så book tid nu og vær sikker på at få en plads.

Om underviserne

Helga Theilgaard (f. 1976) er uddannet hos Fotograf for hendes Majestæt Dronningen Rigmor Mydtskov og fra Danmarks Fotografiske Billedkunstskole Fatamorgana. Hendes arbejde er funderet i det klassiske portrætfotografi, værker og udstillinger, samt mere end 10 års undervisningserfaring som gæstelærer og foredragsholder på bl.a. Fotografuddannelsen i København, Danmarks Medie-og Journalisthøjskole, Krabbesholm Højskole, Den Europæiske Filmhøjskole og Københavns Erhvervsakademi.

Se mere på www.helgatheilgaard.com

Michael Elmkjær Madsen (f. 1973) er billedbehandler og Adobe Certified Expert i Photoshop og underviser af fotografer og medieprofessionelle. Han er uddannet fotojournalist, men har specialiseret sig i efterbehandling og retouchering af specielt portrætter og redaktionelle billeder, samt færdiggørelse og print af billeder til udstillinger. Michael Elmkjær Madsen har igennem en årrække undervist på bl.a. Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole og Fotografuddannelsen under KTS. Han afholder løbende kurser og one-to-one undervisning i eget regi og med udvalgte samarbejdspartnere.

Se mere på www.fruit-imaging.com og www.elmkjaer.dk

Hvad siger tidligere deltagere?

‘…vanvittig kompetente’

‘Det er helt sikkert to vanvittigt kompetente, kreative og dedikerede mennesker, med kæmpe passion for faget. Jeg er i den grad inspireret og glæder mig til, at jeg kan få så meget som muligt af den undervisning, implementeret i mit eget arbejde, så det kan få et ordenligt løft.’
Winnie Synnia, fotograf

‘…har åbnet mine øjne’

‘Det har været en super god workshop, som virkelig har flyttet mig og inspireret mig som fotograf. Det har åbnet mine øjne for nye måder at gribe de forskellige aspekter af portrætfotografering an. Workshoppen er blevet afviklet i en meget professionel atmosfære, samtidig med, at der har været plads til spørgsmål og individuel fokus.’
Michael Thy, fotograf

‘…et unikt indhold’

‘I tilbyder en workshop med et unikt indhold. Den giver professionelle fotografer nye værktøjer til karakterfulde portrætter. Har ikke umiddelbart kendskab til andre, der tilbyder noget tilsvarende.’
Peter Mørch, fotograf

‘…masser af god viden’

‘Der er masser af god viden at få på en workshop med Helga og Michael. Man kan næsten “plukke fra den hylde” man har brug for, både fototeknisk, personinstruktion, komposition og redigering. En meget indholdsrig uge, som jeg giver mine varmeste anbefalinger.’
Christina Bode, fotograf

‘…en workshop, der har rykket mig fotografisk’

‘Workshoppen var en rigtig god oplevelse med en god blanding af teori og praksis. Jeg fik et helt nyt syn på fotografering af portrætter og dermed nye værktøjer til min egen portrætfotografering, så jeg ikke bare laver de samme standardportrætter hver gang. Desuden fik jeg gode værktøjer til praktisk retouch – med tanke på et godt og effektivt workflow. Helt sikkert en workshop, der har rykket mig fotografisk.’
Jesper Kofoed, fotograf